Life

Špagety po uhlířsku: recept, který vás bude bavit 

Máte chuť na výtečné krémové těstoviny? To přesně splňuje náš recept na špagety po uhlířsku. Ještě k tomu jsou plné křupavé slaniny a voňavé petrželky. Jak je připravit?  

Pro 2 osoby budete potřebovat 

  • špagety  
  • 4 stroužky česneku  
  • 150 g libové anglické slaniny 
  • 3 vejce 
  • 60 g parmazánu 
  • olivový olej  
  • sůl  
  • pepř 

Nejprve si připravte česnek. Ten oloupejte a nakrájejte na půlky nebo plátky a na malém množství oleje ho opražte do hněda. Zhnědlý česnek můžete vyhodit, slouží pouze k ovonění oleje se slaninou. 

Poté si v misce rozšlehejte vejce a vmíchejte do nich jemně nastrouhaný parmazán.  

Libovější anglickou slaninu pokrájejte na kostičky a opražte v oleji, na kterém jste smažili česnek. Pokud máte slaninu tučnější, obraťte postup. Tedy nejprve opražte slaninu, poté přidejte česnek a ten po zhnědnutí vyjměte. Slaninu osolte a opepřete dle chuti.  

Následně uvařte v hrnci špagety v dostatečném množství vody, kterou osolíte ve chvíli, kdy vře. Vodu se nebojte osolit, měla by být slaná jako voda v moři. Špagety jsou nejlepší z tvrdé pšenice – semolinové. Vařte je al dente, tedy na skus. Po rozkrojení by mělo být uprostřed světlejší očko. Návod na vaření by měl být na obalu. Dvě minuty před udanou dobou vytáhněte pář špaget a ochutnejte je.  

Hotové uvařené špagety sceďte, ale neproplachujte. Trocha vody z vaření je totiž žádoucí. Špagety ihned zalijte připravenou vaječnou směsí s parmazánem a vidličkou nebo naběračkou promíchejte. Přidejte také horkou slaninu s olejem. Všechno se teplem spojí a vejce dostane krémovou konzistenci. 

Rada na závěr 

  • Postupujte rychle. Nejlépe byste měli všechny dílčí úkoly dělat společně.  
  • Pokud se vám zdá, že je vejce příliš řídké, jednoduše promíchejte špagety na teplé pánvi. 
  • Hotový pokrm zasypte najemno nakrájenou petrželkou.