Fitness

Nahrazujeme suroviny zdravějšími, abychom po dezertech nepřibírali

Rozhodli jste se upéct nějaký dezert, ale nechcete mít pocit, že už po jednom jediném soustu tloustnete nebo případně škodíte svému zdraví? Je zde možnost péct zdravě. I když si to drtivá většina z nás neuvědomuje, opravdu je možné jíst zdravěji i v případě, že konzumujeme dezerty. Stačí jen nahradit určité suroviny zdravějšími surovinami, díky kterým bude zrovna pečený dezert v troubě daleko vyváženější a nebude tělu tak škodit.  

Otázkou nyní je, jaké suroviny v dezertech nahradit, aby byly zdravější a tělu přínosnější.  

Nahraďte nejdříve cukr 

Největším problémem je hlavně cukr. Cukr jako takový se přidává takřka do všech dezertů a buchet, proto si lidé myslí, že je nenahraditelný. Ovšem i něco takového, jako je cukr, lze nahradit, a to například stévií. Stévie je až třistakrát sladší než cukr, navíc je daleko, daleko zdravější. Neobsahuje dokonce žádné kalorie, a to je přesně to, co chcete.  

Samozřejmě lze cukr nahradit ještě třeba hnědým či třtinovým cukrem. U toho si ale dejte pozor na jednu věc, a sice na fakt, že ne každý třtinový cukr je opravdu třtinovým cukrem. Vždy při výběru cukru sledujte složení, které vám prozradí, zdali je nebo není třtinový cukr opravdu ten, na kterého si hraje.  

Nahraďte mouku 

Také byste neměli zapomenout na náhradu mouky. Mouka je sice jako taková špatná, ale při pečení dezertů se bez ní zkrátka neobejdete. Klasickou bílou mouku je možné nahradit například moukou pšeničkou nebo mandlovou.  

Nahraďte čokoládu 

Ať už do dezertu chcete přidat tabulkovou čokoládu nebo jen kakao, v obou případech můžete na trhu najít zdravější alternativu toho, co běžně používáte. I čokoládu, o které jste si mysleli, že nelze nahradit, nahradit lze, a to takzvanou raw čokoládou, případně raw kakaem, pokud hledáte zdravější alternativu kakaa. Jedná se o čokoládu (kakao) s daleko větším podílem kakaových bobů. To je přesně důvod, proč jsou zdravější.